Husbyggnad med eller utan källare

Innan byggandet av drömhuset kan börja måste byggare fatta många beslut. Förutom stilen i den nya bostaden och beslutet om ett platt eller snarare ett klassiskt gaveltak, är det framför allt källaren som är det viktigaste beslutet. Under tiden beslutar nästan var fjärde byggnadsägare i Sverige mot källaren – mest av kostnadsskäl. Men experter och hembyggare är oeniga om detta är rätt beslut på lång sikt. En sak är säker: när du väl har bestämt dig för det kan du inte längre ångra detta steg. Men det finns många argument för båda ståndpunkter.

Dyrt, komplext och inte längre aktuellt: byggnad utan källare

För många människor är källaren fortfarande en del av huset, som motorn i bilen. Men under de senaste decennierna har fler och fler husägare beslutat att bygga en fastighet utan källare.

Kostnaderna

Byggare måste förvänta sig i genomsnitt 3000 kronor mer per kvadratmeter om de bestämmer sig för en källare. Dessutom finns kostnaderna för att gräva marken, som kan variera mycket beroende på undergrunden. Den som bygger måste ta en kontroll innan man börjar bygga om det nya drömhuset är på en säker bas. Sten eller alltför sandig jord gör en möjlig källare dyrare, liksom ett mycket lågt vattenbord.

Lagringsutrymmet

För många som vill ha källare är lagringsutrymme argumentet det centrala beslutskriteriet. Men ny teknik gör denna övervägande nästan obetydlig. Om du utrustar ditt hus med modern värmeteknik kan du enkelt ta emot det lilla, moderna värmesystemet i ett förråd. Dessutom kan lagringsutrymmet som annars finns i källaren också flyttas till vinden. Detta passar ofta mycket bättre för klimatförhållandena för att säkert skydda ägodelarna mot fukt och kyla. Om du fortfarande letar efter en plats för dina trädgårdsredskap som bara används på sommaren, kan en separat trädgårdsbod vara den perfekta lösningen. Naturligtvis måste detta beaktas när du planerar trädgården.

Tillgängligheten

Ett mycket intressant argument är frågan om tillgänglighet, som blir mer relevant när samhället åldras. Så det kan också vara ett mycket medvetet beslut att göra utan källaren. Detta koncept är naturligtvis perfekt för bungalows eller mindre, envåningshus. För dem som bygger för sin egen framtid och inte vill lämna sina egna fyra väggar även i ålderdom kan beslutet mot en källare vara meningsfullt.

Energieffektivitet

Beslutet för en golvplatta kan också fattas på grund av energieffektivitet. För vissa byggare är det ännu bättre att måla planerna för källaren omedelbart. Komplexa isoleringsarbeten kan undvikas med golvplatta utan att ge avkall på energirelaterade fördelar. Jämfört med en källare uppnår byggare bättre resultat med mindre investeringar.

Stabil i värde, framtidsinriktad och med gott om plats: huset med källare

Ett hus med källare lovar mycket utrymme och erbjuder byggnadsägare olika alternativ senare. Oavsett om det finns ett gym, kontor, utrymme för bastu eller hobbyrum, kan extrakostnaderna för en källare investeras väl.

Värdestabiliteten

Om du bestämmer dig att skippa källaren kan du ångra detta beslut senare när fastigheten ska säljas. Eftersom ett hus med en källare fortfarande är mer populärt bland potentiella husköpare än en variant utan källare, är fastighetsmäklare och arkitekter enhälliga. Den som bestämmer sig i en källare idag bygger sitt hus på framtidssäkra pelare, för med en källare har byggare många fler användningsmöjligheter. Detta märks i plånboken när huset säljs på nytt.

Markanvändningen

Även om man vid första anblicken inte har en källare verkar attraktiv för många husbyggare, är en källare värd riktiga pengar, särskilt i dyra storstadsområden. Att planera en källare kan vara värt i områden där kvadratmeterpriset för fastigheten är särskilt högt eller där större fastigheter är sällsynta. På detta sätt får ägarna inte bara mer bostadsyta utan kan också skapa mer bostadsyta på ett mindre golvområde med en helt planerad källare. Detta sparar pengar när du köper en fastighet och ger mer frihet när du utformar en mindre fastighet.

Kostnaderna

En källare är dyr – men är det verkligen sant? Den som inte bara korsar saker med en röd penna utan också väger kostnader och fördelar mot varandra kommer snabbt till slutsatsen att investeringar i en källare lönar sig. Eftersom den som har källare får nästan dubbelt så mycket användbart utrymme.

Den underjordiska

Byggare läser ofta för höga kostnader när undergrunden till den nyligen förvärvade fastigheten visar sig vara svår mark i byggnadsrapporten. Trenden mot förmodligen billigare golvplattor är inte alltid det bästa valet. Eftersom många kommuner nu tilldelar mark där det översta jordlagret måste ersättas med en golvplatta. ”Här kan det vara tillrådligt att båda varianterna beräknas en gång. Om plattan måste bytas kan det också vara värt att gräva djupare och bygga en källare.

Slutsats: om du väljer att bygga en källare är främst en fråga om personlig smak och naturligtvis också en fråga om budgeten. Om du vill lämna alla dina alternativ bör du också också beräkna på lång sikt om de extra utgifterna inte kommer att lönas under de kommande decennierna.

Kontakta oss som för markarbeten i Stockholm!